Cahaya Ramadhan: Langkah permulaan tanpa asap rokok - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (Ministry Of Health Malaysia, 2018)
Bulan Ramadhan adalah bulan yang seringkali ditunggu oleh setiap umat Islam. Bukan sahaja kerana kemeriahan dan keberkatannya, tetapi juga faedah kesihatan yang bakal diperolehi bagi penganut yang mengamalkan ibadah berpuasa selama sebulan. Umat Islam dituntut untuk mengawal diri daripada mengikut hawa nafsu, termasuklah dari makan dan minum, iaitu bermula dari terbitnya fajar pada awal pagi, sehingga terbenamnya matahari, iaitu sekitar lapan jam sehari. Ini termasuklah apa jua jenis bentuk rokok, samada elektronik ataupun puntung rokok tembakau.