Pemerkasaan taa’dib sebagai matlamat menuntut ilmu di institusi pengajian tinggi - Mohd Arshad, Asmaa; Mohammed Zabidi, Mahfuzah; Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus (2018)
Nilai dualisme dan sekularisme menyusup masuk ke dalam sistem pendidikan tinggi, menyebabkan: * pemisahan antara ilmu fardhu ain dan ilmu fardhu kifayah * peminggiran konsep Tauhid dan elemen rohani dalam pendidikan * pengukuhan nilai utilitarian dan pragmatisme (matlamat jangka pendek)