Kepentingan penubuhan Jabatan Pendakwaan Syariah di Malaysia: kajian kes Negeri Kelantan - Wan Muhammad, Ramizah; Sulaiman, Zaini (Darul Syakir Enterprise, 2018)
Pentadbiran Mahkamah Syariah di Malaysia bukan hanya tertakluk kepada Mahkamah Syariah semata-mata. Beberapa agensi lain juga turut serta demi untuk memastikan pentadbiran Mahkamah Syariah memenuhi kriteria sebagai satu sistem yang memberi keadilan kepada masyarakat Islam. Antara agensi yang sangat penting untuk mendakwa kes-kes di Mahkamah Syariah ialah bahagian pendakwaan kes-kes jenayah syariah di Jabatan Agama Islam Negeri di Malaysia. Tanpa adanya bahagian pendakwaan ini maka tiadalah kes-kes jenayah yang patut didengari di mahkamah. Walau bagaimanapun, di negeri Kelantan bahagian pendakwaan syariah telah dinaik tarafkan ke Jab a tan Pendakwaan Syariah padaDisember 2015. Perkembangan terkini ini sangat dialu-alukan demi untuk menjadikan agensi pendakwaan syariah di Malaysia berdiri di atas kaki sendiri dan be bas untuk membuat keputusan untuk menentukan keskes untuk didakwa di Mahkamah Syariah tanpa memjuk kepada sesiapa. Sesungguhnya tugas Ketua Pendakwa Syarie untuk mendakwa manamana kes yang layak untulc didakwa adalah bedasarkan mandat yang diberikan di dalam undang-undang prosedur di setiap negeri di Malaysia.Makalah ini ingin meneliti sejarah penubuhan Jabatan Pendakwaan Syariah negeri Kelantan dan faktor-faktor hingga ianya menjadi realiti pada hari ini.