Kahwin muda dalam perspektif al-Quran dan Sunnah - Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus; Samsudin, Sofiah (Persatuan Ulama Malaysia, 2018)
Kahwin muda bukanlah sesuatu yang baru di dalam masyarakat Islam di Malaysia. Satu ketika dahulu masyarakat Melayu Islam khususnya wanita sememangnya berkahwin dalam usia yang sangat muda, seawal belasan tahun, sebelum menginjak ke usia dua puluhan. Faktor tradisi dan kepercayaan bahawa wanita perlu berkahwin awal demi menjaga maruah diri dan keluarganya semakin lama semakin terhakis ditelan zaman.