Hukuk, toplum ve ahlâk (Law, society and morality) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2011)
Hukuk kuralları toplumun ahlâki bilinç düzeyini de yansıtarak şekillenir, yada şekillenmelidir. Her toplumun ahlâki olanla olmayanı kendi ahlâk algılarına göre şekillendireceklerinden her toplum için “genel geçer” bir hukuk kuralı yada “genel geçer” bir ahlâk kuralı yoktur da denilebilir. Örneğin batı ahlâkına, yada gayrimüslim ahlâkına göre şekillenen hukuk kuralları, doğrudan, olduğu gibi alıntılanarak İslâm toplumuna uyarlanamaz. Her iki toplumun kendine özgü, dünya görüşüne ve yaşam algısına göre farklı ahlâk anlayışları vardır.