Tajdid ilmu dan pendidikan - Baba, Sidek (Techknowlogic Trading Sdn Bhd, 2011)
Perubahan zaman menuntut tinjauan semula ke atas kandungan ilmu, metodologi pengilmuan dan pendidikan Islam masa kini. Kegagalan umat Islam membuat perubahan ke atas perkara-perkara ini membawa kepada kelemahan dalam aspek pengurusan ilmu pengetahuan dan teknologi serta kedaifan akhlak dan peribadi. Umat Islam hari ini mempunyai tanggungjawab yang amat besar dalam membuat lonjakan baharu bagi merancakkan semula budaya keilmuan yang pernah suatu masa dahulu membentuk sebuah Tamadun Islam yang dinamik, progresif, kreatif dan inovatif.