Fitrahkah kita sebagai hamba ciptaan Ilahi - Baba, Sidek (Grup Buku Karangkraf Sdn Bhd, 2011)
Rasulullah mengumpamakan fitrah itu sebagai kain putih. Kitalah yang perlu mencoraknya agar dapat dipandu ke arah kebenaran. Manusia yang jiwanya terpesong daripada fitrah akan jauh daripada rahmat Allah, akan terdorong ke arah kegelapan dan kosong daripada rasa bahagia,. Apalagi jika bertuankan keseronokan duniawi semata, maka semakin lekalah diri berada dalam nikmat kelalaian