Fikir dan zikir - Baba, Sidek (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Berfikir adalah suatu subjek yang penting untuk difahami dan dihayati kerana proses berfikir menghasilkan pemikiran. pemikiran berasaskan pendekatan Barat banyak menghubungkan akal atau minda dengan asas-asas yang rasional, logik, kritikal, analisis, startegik dan lain-lain berasaskan pendekatan empiris. Tetapi, pemikiran yang mengambil pendekatan Islam tidak menolak kepentingan akal sebagai alat, tetapi ia banyak menghubungkan antara apa yang difikirkan dengan nilai dan etika.