Jalur berfikir remaja Islam - Baba, Sidek (Dar Bariyazi, 2008)
Teknologi dan tradisi Islam dilihat selamanya sebagai alat dan bukannya matlamat. Matlamat pembangunan Islam menghubungkan ilmu, keterampilan dan nilai dengan manusia. manusialah yang menjadi matlamat pembangunan kerana apabila manusia terbangun ilmu, keterampilan dan akhlaknya ia bakal melakukan pengurusan dengan baik, amanah, adil, jujur, ikhlas, telus dan bijaksana.