إستراتيجيات تعلم النحو لدى دارسي اللغة العربية من الناطقين بغيرها = Syntax learning strategies among non-Arabic speakers = Strategi pembelajaran nahu di kalangan pelajar bukan Arab - Muslim, Siti Aisyah; Mustapha, Nik Hanan; Abu Bakar, Radhwa; Tengku Abdul Rahman, Tengku Ainul Farhah (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
تهدف هذه الدراسة إلى الكشف عن إستراتيجيات تعلم النحو المستخدمة لدى 201 طالب وطالبة متخصصين في اللغة العربية من الناطقين بغيرها، ومعرفة علاقتها بالتحصيل الأكاديمي. وقد أفاد البحث من الاستبانة لباولاك (2012م) التي تتكون من 24 بندا، وهي تتجزأ إلى ثلاثة أجزاء من الإستراتيجيات، وهي: التعلم الضمني، والتعلم الاستقرائي الصريح، والتعلم القياسي الصريح. واستنتج البحث أن إستراتيجيات تعلم النحو بالتعلم الاستقرائي الصريح أكثرها استخداما؛ ما يثبت أن طريقة المدرسين في تعليم النحو العربي لها علاقة قريبة في استخدام الطلبة لإستراتيجيات تعلّمه، وأما من حيث العلاقة بين التحصيل الأكاديمي وإستراتيجيات تعلم النحو فلا يوجد علاقة ذات دلالة إحصائية بينهما. وقدم هذا البحث عدة توصيات من أجل مساعدة الطلاب في تعلم النحو العربي. *********************************************************** This study aims to investigate the use of Arabic syntax learning strategies (SLS) among 201 students of non-Arabic speakers. It also investigates relationship between the use of SLS and students’ academic achievement. This study adopted a questionnaire from Pawlak (2012) which consists of 24 items of three different strategies: Implicit learning, explicit inductive learning and explicit deductive learning. This study revealed that the most frequent strategies used by the students is explicit inductive learning, which proves that the teachers’ methods in teaching Arabic syntax has a close relationship with the learning strategies used by the students. No significant relationship between academic achievement and grammar learning strategies was found. This study also provides several practical recommendations that may help students in learning Arabic grammar. *********************************************************** Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji penggunaan strategi pembelajaran tatabahasa Arab oleh 201 pelajar bukan Arab. Ia juga bertujuan mengkaji hubungan antara strategi pembelajaran tatabahasa Arab dan pencapaian akademikpelajar. Kajian ini menggunakan soal selidik dari Pawlak(2012) yang mengandungi 24 perkara yang merangkumi 3 jenis strategipembelajaran: Pembelajaran implisit, pembelajaran eksplisit induktif dan pembelajaran eksplisit deduktif. Kajian ini mendedahkan bahawa strategi yang paling kerap digunakan oleh pelajar adalah strategi pembelajaran induktif eksplisit, yang membuktikan bahawa kaedah pengajaran guru bahasa Arab mempunyai hubungan erat dengan penggunaan strategi pembelajaran pelajar. Dari segi hubungan antara pencapaian akademik dan strategi pembelajaran tatabahasa, tidak terdapat kaitan signifikan antara keduanya. Kajian ini akhirnya memberi beberapa cadangan praktikal yang dapat membantu pelajar dalam mempelajari tatabahasa Arab.