Acuan minda - Baba, Sidek (Alaf 21 Sdn.Bhd., 2009)
Al-Quran dan Sunnah terkandung sumber ilmu. Apabila pemikiran manusia yang terbatas dipandu oleh ilmu dari Allah dan Rasul, ia bakal memberi suluh pemikiran dan cahaya hidup. Dalam kitab suci Al-Quran ada menyatakan bahawa orang yang berilmu adalah tidak sama dengan yang tidak berilmu. Malah, Rasulullah s.a.w. memberikan asas abhawa keperluan hidup di dunia memerlukan ilmu dan kehidupan di akahirat juga memerlukan ilmu.