Melayu perkasa - Baba, Sidek (Alaf 21 Sdn.Bhd., 2009)
Umat dan Melayu adalah dua konsep penting yang terkait dengan proses pembangunan dan maju. Melayu adalah nama suatu bangsa yang Allah ciptakan. Umat adalah suatu konsep pembinaan suatu bangsa berasaskan nilai-nilai Islam. Konsep Umat melayu ialah menjadikan keutuhan suatu bangsa yang didukung oleh suatu sistem kepercayaan dan tamadun.