Syura dorong damai dalam organisasi - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2010)
KEPIMPINAN dalam pendidikan sentiasa berdepan dengan proses mesyuarah. Banyak isu datam pendidikan menuntut perbincangan, keputusan diambil supaya kepimpinan dalam pendidikan dapat menawarkan jalan terbaik bagi mengatasi masalah yang ada. Pertimbangan ihsan sentiasa dipandu faktor syarak. Kepimpinan ihsan akan sentiasa bersikap terbuka, meminta pandangan terbaik di kalangan anggota mesyuarat, tidak menindas dan menafikan hak ahli untuk bersuara dan sentiasa membuat keputusan berasaskan pandangan terbanyak yang selari dengan pandangan syarak supaya wujud rasa kepunyaan, kekitaan dan kebersamaan di kalangan anggota berasaskan kaedah syura.