Tauhid: asas ilmu dunia dan akhirat - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2010)
Nilai paling utama (supreme values) dalam pendidikan berhubung langsung dengan sistem kepercayaan dan keyakinan iaitu akidah. Akidah tauhid menjadi sesuatu yang amat mendasari ilmu atau kurikulum dan sifatnya holistik. Dalam tradisi Islam, ilmu yang tauhidik memberikan asas kaitan ilmu dengan keyakinan terhadap Pencipta iaitu Allah.