Tajdid falsafah dan kurikulum - Baba, Sidek (MMP Communication Sdn Bhd, 2009)
Aspek falsafah menyentuh soal ilmu dan maksud ilmu itu disampaikan. Falsafah bukan hanya suatu fahaman mengenai kebijaksanaan dan kewajaran tetapi ia memberi perspektif natijah. Paling dipentingkan bila melakukan pemugaran falsafah dalam pengilmuan dan pendidikan ialah diri manusia itu sendiri. Faktor manusia amat penting untuk memberi kesan perubahan dan kemajuan.