Tajdid ilmu dan pendidikan - Baba, Sidek (MMP Communication Sdn Bhd, 2009)
Tajdid memberikan asas perubahan yang menyeluruh bukan saja dari segi konsep, falsafah, isi, hala tuju dan hasil tetapi terdapat orientasi maju dan dinamik, sesuai dengan perkembangan zaman. Tajdid dalam Islam tidak mencabut akar tradisi yang cemerlang tetapi menjadi elemen mengukuh dan memperkasa supaya pembangunan insan memberi manfaat terhadap sekitarnya.