Anugerah Islam terhadap tamadun Barat - Zakariya, Hafiz (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2018)
Pada zaman kegemilangan tamadun Islam- Baghdad, Damsyik dan Andalus, menerajui dunia dalam pelbagai bidang ilmu pengetahuan serta sains dan teknologi. Bahkan pusat-pusat tamadun Islam tersebut memainkan peranan penting dalam proses transformasi Barat—mengeluarkan Eropah dari Era Kegelapan menuju kemodenan. Biarpun begitu, hakikat tersebut seolah-olah dilupakan oleh Barat. Buku-buku teks sejarah pula sering mendakwa bahawa tamadun moden Barat berakar-umbikan Yunani dan Rom. Kononnya, ia terhasil melalui proses penemuan semula identiti budaya Yunani dan Rom melalui kebangkitan semula (renaissance) yang membawa Barat memasuki Era Pencerahan (Enlightenment), revolusi sains dan kemajuan industri yang pesat.