Japonya ve güney Kore’de Islam ve Müslüman azınlıklar - Fathil, Fauziah (YT Publishing Education Ltd., 2017)
Japonya’da İslam ve Müslümanlar hakkında pek fazla şey bilinmiyor, Güney Kore’deki İslam ve Müslümanlar hakkında ise bilinenlerin sayısı daha az. Bu durum yakındaki Çin ile tezat teşkil ediyor. Çin’de Müslümanlar azınlık durumunda olmasına rağmen bu ülke ya Müslüman dünyadan veya gayri müslim dünyadan bilim adamlarını geniş ölçüde cezbetmiş. Bu çelişkinin sebebi açıktır. Oldukça büyük bir Müslüman nüfusa sahip olan Çin’den farklı olarak hem Japonya’da hem de Güney Kore’de Müslüman topluluklar aşırı derecede küçüktür. Bu makale bu iki ülkede İslam’ın yayılıp genişlemesi hakkındaki bilgi eksikliğini bir nebze olsun gidermeyi amaçlı yor. İnşallah bu konu hakkında başka araştırmalar da yapılır ve böylece Japonya ve Güney Kore’deki Müslüman kardeşlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi oluruz. Makalede evvela İslam’ın gelişini, İslamlaşma sürecinin hangi yollarla gerçekleştiğini ve Japonya ve Güney Kore’de Müslüman toplulukların tesis edilişini analiz edeceğiz. Daha sonra İslam’ın her iki ülkede yayılışına katkıda bulunan faktörlere, sırasıyla bu ülkelerdeki Müslüman da’i ve Müslüman teşkilatların rolüne, Müslüman ülkelerle artan ekonomik ilişkilere vs. dikkatimizi vereceğiz. Tartışılması aynı derecede önemli olan başka bir konu da İslam’ın ve İslam davetinin Japonya ve Güney Kore’de yayılması nın kolaylaşmasında denizaşırı Müslümanların, yabancı Müslüman hükümetlerin ve uluslararası İslami teşkilatların katkısıdır. Bundan sonra davet hareketinin karşılaştığı güçlükler ve problemleri inceleyerek Müslüman nüfusun sayısının azlığına ve bu ülkelerde İslam’ın yavaş ilerlemesine ışık tutacağız. Nihayet İslam davasının başarı şansını değerlendireceğiz ve Japon ve Güney Kore hükü metlerinin her iki ülkedeki İslam’a ve Müslüman nüfusa yönelik tepkilerini ele alacağız.