Pengajaran dan pembelajaran hifz Al-Qur’an menggunakan teknologi: Satu analisis - Nik Abdullah, Nik Md. Saiful Azizi (2017)
Pengajaran dan pembelajaran hifz Al-Qur’an telah mula menggunakan aplikasi IT dalam proses pengajaran dan pembelajarannya. Penggunaan segenap lapangan dalam IT seperti internet, perisian atau cd-rom, barangan elektronik bermaklumat dan sebagainya menunjukkan kepesatan ilmu al-Qur’an yang tidak terbatas hanya melalui kitab lama dan buku-buku sahaja. Bahkan telah menembusi pasaran produk yang berbentuk canggih dan moden. Dengan terhasilnya aplikasi it ini, menunjukkan bahawa aplikasi al-Qur’an dalam mengikuti arus semasa dan para penggiatnya iaitu di kalangan ulama, sarjana Islam, tenaga pengajar dan pelajar sebenarnya bukanlah merupakan mereka yang ketinggalan zaman atau anti kemodenan.