Sumbangan Haji Abdullah Al-Qari dalam memartabatkan dakwah dan penulisan al-Sunnah di Malaysia: kajian terhadap karya berkaitan al-Sunnah - Nik Abdullah, Nik Md. Saiful Azizi (2017)
Kajian ini dilakukan bagi mengetengahkan secara terperinci ketokohan Hj Abdullah Al-Qari bin Hj Salleh dan sumbangan beliau dalam bidang dakwah al-Sunnah al-Nabawiyyah dan penulisan buku-buku keagamaan di Malaysia. Metodologi kajian yang digunakan dalam kajian ini adalah kajian kualitatif yang menggunakan rekabentuk temubual dan analisis dokumen. Menerusi kajian ini, penulis mendapati sumbangan beliau meliputi aktiviti dakwah di surau masjid, mengajar al-Quran, membina Masjid al-Sunnah, pembinaan Taman perumahan al-Qari, sekolah SRI al-Qari, penglibatan dalam politik islam, dakwah kepada Non Muslim dan yang terbesar adalah dalam bidang penulisan yang meliputi pelbagai bidang merangkumi Al-Quran dan Al-Sunnah, aqidah dan tasawwuf, feqah dan akhlak, bahasa dan sastera, sejarah Islam dan tempatan, kisah dan cerita, dakwah dan motivasi, ekonomi, politik, isu wanita dan kekeluargaan, sosial dan pertanian, perubatan Islam dan tradisional serta pendidikan dan perkamusan. Dapatan ini juga mengemukakan karya penulisan beliau secara khusus dalam bidang Al-Sunnah. Dapatan kajian ini merumuskan bahawa penulisan adalah lapangan dakwah yang berkesan dalam menyampaikan ilmu kepada manusia. Penyebaran ilmu dan maklumat yang bermanfaat memberi pahala yang berterusan selagi mana pembaca mengamalkannya serta menyebarkannya pula kepada orang lain.