Implementation of Wasatiyyah concepts through Islamic studies syllabus at Islamic universities in Malaysia: a case study in International Islamic University Malaysia = تحقيق الوسطية من خلال مناهج الدراسات الإسلامية في الجامعات الإسلامية : دراسة حالة في الجامعة الإسلامية العالمية ماليزيا = Pelaksanaan konsep wasatiyah di universiti-universiti Islam di Malaysia: kajian Kes di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) - Nik Abdullah, Nik Md. Saiful Azizi (2017)
Kertas kerja ini bertujuan untuk mengenal pasti pelaksanaan elemen Wasatiyah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Method yang digunakan dalam penulisan kualitatif ini berdasarkan tinjauan dan analisa dokumen. Dapatan kajian menunjukkan bahawa IIUM telah dan sentiasa berusaha melaksanakan pendekatan wasatiyah berasaskan matlamat penubuhan universiti dari sudut Islamisasi, Integrasi, Pengantarabangsaan, dan kecemerlangan keseluruhan. Implikasi kajian dalam konteks global hari ini, dizahirkan isu integrasi yang membawa kepada toleransi hidup beragama yang sangat penting di mana Ummah belajar mengenali dan memahami perbezaan budaya dan kepelbagaian kaum yang ada dan hidup harmoni sebagai sebuah masyarakat majmuk dalam negara ini. Pendekatan Wasatiyah sangat tepat digunakan sebagai wasilah terutama untuk mewujudkan keharmonian dan mengekalkan keadilan sosial dalam masyarakat.