The Islamic ethics of mitochondria transplantation - Bouzanita, Anke Iman; Mirghani, Mohamed Elwathig Saeed; Jaswir, Irwandi (IIUM Press, 2017)
Biotechnology has opened a new chapter with the advent of mitochondria transplantation for cell-based therapy. Mitochondrial transplantation has successfully led to birth; however, cytoplasmic transplantation has caused apprehension since the mixing of human ooplasm from two different maternal sources may generate mitochondrial DNA (mtDNA) heteroplasmy in the offspring. Most Islamic legal verdicts on human cloning and somatic cell transfer are explicit as to its prohibition, due to the change of creation, mixing of lineage and other evaluations. Is mitochondria transplantation equivalent to human cloning in that genetic information is proliferated and does it, therefore, take the same legal rule? Are there possible benefits (maṣāliḥ) for medical treatment that may render mitochondria transplantation permissible, or are possible harms (mafāsid) overweighing? Or is it a completely different procedure, taking a different rule? The paper will investigate into these questions and discuss the dimensions of Islamic ethics on the issue. ABSTRAK: Bioteknologi telah membuka ruang baru pada perkembangan pemindahan mitokondria terapi berasaskan-sel. Pemindahan mitokondria telah berjaya menghasilkan kelahiran; walau bagaimanapun, pemindahan sitoplasmik telah membawa kepada masalah lain, ini kerana percampuran telur manusia (ooplasm) daripada dua induk wanita yang berbeza bakal menghasilkan mitokondrial DNA (mtDNA) yang pelbagai (heteroplasmy) dalam jalur keturunan. Kebanyakan undang-undang Islam ke atas klon manusia dan sel pemindahan somatik adalah jelas dan nyata larangannya. Ini disebabkan oleh perubahan pada ciptaan, percampuran dalam keturunan, dan pelbagai tanggapan lain. Adakah pemindahan mitokondria sama dengan klon manusia dalam informasi genetik dibiakkan dan adakah, dengan ini membawa kepada peraturan undang-undang yang sama? Adakah kemungkinan kebaikan (maṣāliḥ) pada rawatan perubatan akan menyebabkan pemindahan mitokondria dibenarkan, atau kemungkinan keburukan (mafāsid) lebih berat? Atau adakah prosedur itu benar-benar berlainan, sehingga menyebabkan hukum berbeza digunakan? Kertas ini akan mengkaji persoalan-persoalan ini dan membincangkan tentang isu ini dari sudut etika Islam.