Kesan globalisasi terhadap guna pakai Undang-undang Islam di Malaysia = The effect of globalization on Islamic Laws in Malaysia - Shuaib, Farid Sufian (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Proses globalisasi memberikan tekanan supaya menerima pakai peruntukan instrumen antarabangsa dalam undang-undang munisipal. Proses hegemonisasi ini menekankan ciri “universal” instrumen antarabangsa yang dibantah dan tidak diterima semua. Kolonialisme Barat dan pemindahan perundangan yang berkaitan dengan globalisasi menambahkan lagi peminggiran norma peribumi, termasuk undang-undang Islam yang dilihat bertentangan dengan peruntukan triti antarabangsa. Makalah ini menggunakan analisis doktrinal dan analisis teks, termasuk undang-undang bertulis dan kes dalam proses pencarian dan penghujahan prinsip undang-undang berkaitan. Kajian mendapati prinsip dualisme yang terpakai di Malaysia dan undang-undang antarabangsa memerlukan proses transformasi triti antarabangsa kepada undang-undang munisipal. Dengan kata lain, triti tidak terpakai secara langsung dalam undangundang munisipal