Islam hukukunun ulvi amaclari: makāṣıd el-rerī‘ah = Higher objectives of Islamic law - Kayadibi, Saim (Bülent Ecevit University, 2017)
Kâinatın ve bütün varlıkların yaratıcısı olan Allah (cc), yaratmış olduğu hiçbir varlığı kendi haline bırakmamış, yaratılış amacına uygun olarak, bu amaçlar çerçevesinde yaşamlarını devam ettirebilmelerine yönelik belirli kurallar koymuştur. Bu kurallarla hem dünyalarının, hem de âhiretlerinin mutluluğu amaçlanmıştır. Konulan kurallar ve varmak istenilen nihâi amaçların mukellefler tarafından anlaşılabilmesi, hayat yolculuğunda onlara büyük rehber olacaktır. Bir bakıma bu amaçların, Kanun koyucunun isteğine uygun olarak anlaşılması nihâi hedeflerin gerçekleştirilmesinde ön şart olup, ihmâlinin telâfi edilemez kayıplara neden olabileceği tehlikesinin gözönünde bulundurulması gerekir. Bir başka ifade ile toplumsal gelişmelere uyarlı olarak getirilen çözümlerin Kanun koyucunın isteğine uygunluğu ancak ulvi amaçların gözününde bulundurulmasıyla gerçekleşebilir, yani emir ve yasakların maksadı ilâhiyesi kavranılması gerekir.