Keganasan menyalahi jihad - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2017)
ISLAM adalah agama yang prihatin terhadap kemanusiaan dan belas kasihan. Perjuangan yang berunsur keganasan dan kekerasan bukan ajaran Islam. Islam amat prihatin terhadap keselamatan jiwa sama ada manusia atau haiwan. Kekerasan dan keganasan sering dipertontonkan oleh pejuang ideologi seperti komunis, sosialis dan seumpamanya.