Bentuk masyarakat Islam berakhlak - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2017)
UMAT Islam sepatutnya memahami dan mengamalkan corak kehidupan Islam secara komprehensif sekiranya mereka ingin menjadi model kepada masyarakat bukan Islam. Islam membentuk umatnya menjadi insan yang berakhlak dan berwibawa melalui amalan-amalan ibadah, pemahaman akidah yang tulen serta cara berhubungan sesama manusia dan makhluk lain. Jika umat Islam mengamalkan perkara ini dalam kehidupan seharian mereka maka perpecahan umat, keruntuhan moral dan pergeseran politik yang serius dapat dielakkan.