Jenayah bunuh semakin kritikal - Zainuddin, Nurkhamimi (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), 2010)
Baru–baru ini kita dikejutkan dengan kes pembunuhan empat sekeluarga di Kampung Batang Rokan, Gemencheh. Dalam tragedi yang disifatkan sangat kejam itu, bekas imam kampung yang juga datuk suspek, Atan Daud, 90, dan isterinya, Sufiah Keatas, 80, turut maut dibunuh. Kes jenayah seperti ini amat memberi pelbagai impak terhadap masyarakat ibarat kata pujangga yang masyhur “cubit peha kiri, peha kanan terasa juga”. Golongan muda menggalas harapan untuk menjadi generasi pelapis dan sepatutnya bergelut memperlengkapkan diri menjadi insan serba boleh demi pembangunan ummah yang tercinta. Tetapi sebaliknya mereka mencurah tumpuan dan masa muda berharga dengan melakukan pelbagai jenayah yang akan menjadikan masa depan mereka hancur dan malap