Graduan Malaysia: matlamat dan arah tuju - Zainuddin, Nurkhamimi (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), 2010)
Menjelang suku pertama tahun 2010, dianggarkan sejumlah lebih 250 ribu graduan dapat dilahirkan sama ada dari Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) ataupun Institusi Pengajian Tinggi Awam Swasta (IPTS). Mereka hadir di persada masyarakat sebagai golongan ilmuwan dan cendekiawan yang akan membantu mencorakkan kehidupan bermasyarakat dan bernegara di bumi Malaysia ini. Kelahiran mereka sebagai ilmuwan masyarakat penting sebagai penjana kegemilangan Malaysia sebagai negara berbilang kaum dan bangsa selaras dengan harapan Perdana Menteri YAB Dato’ Seri Najib Tun Razak untuk memastikan agar graduan dapat mengimbangi antara matlamat diri, tanggungjawab dan amanah keluarga.