Perintah kehadiran wajib: suatu anjakan paradigma untuk kesalahan-kesalahan jenayah kecil - Kamarudin, Abdul Rani; Ahmad Fuzi, Fauziah Hani (University College of Islam Melaka, 2017)
Tidak semua kesalahan jenayah, pesalah-pesalah yang sabit pertudohannya wajar dijatuhkan dengan hukuman menggunakan pendekatan yang bersifat keseksaan terutamanya jika kesalahan-kesalahan jenayah itu adalah kesalahan jenayah kecil. Melaksanakan keadilan jenayah tidak semestinya dengan memenjarakan pesalah-pesalah. Perintah Kehadiran Wajib (PKW) adalah alternatif terbaik kerana adanya pendekatan restoratifnya dalam hukuman itu. Biarlah penjara dikhususkan untuk pesalah-pesalah tegar dan yang melakukan kesalahan-kesalahan jenayah berat sahaja. PKW adalah sebahagian dari Perintah dibawah undang-undang dalam menjatuhkan hukuman dimana mahkamah dapat tidak, dikehendaki peka untuk melaksanakannya keatas mana-mana pesalah-pesalah kesalahan jenayah kecil jika wajar. Makanya, PKW sudah sepatutnya menjadi hukuman yang bukan tidak lazim diguna pakai bagi hakim-hakim bila menjatuhkan hukuman. Berbeza dengan hukuman penjara yang sudah menjadi lazim untuk pesalah-pesalah kesalahan jenayah, dibawah PKW, hukuman itu bersifat mendidik pesalah-pesalah dan memperbaiki semula (restoratif) keadaan dan apa-apa kerosakan yang timbul dari perbuatan kesalahan jenayah itu melalui kerja amal serta didikan dalam masyarakat, bukannya didalam kongkongan penjara. Ianya tentu menguntungkan bukan sahaja masyarakat, bahkan pesalah-pesalah itu juga masih boleh terus menjana produktiviti sosio ekonominya serta menjimatkan kos bagi kerajaan. Dalam perbincangan ini, skop pemakaian dan bagaimana PKW harus dilaksanakan akan dijelaskan.