Al-Farabi filsuf ulung Islam - Abdul Rahim, Adibah; Baharuddin, Abdul Rauf (Telaga Biru Sdn Bhd, 2017)
Sesetengah golongan menganggap falsafah sebagai sasaran golongan tertentu seperti ahli-ahli falsafah dan golongan akademik semata-mata. Walawbagaimnapun, penulis berpendapat bahawa falsafah merupakan satu cabang ilmu asas yang harus difahami oleh setiap individu Muslim memandangkan ia mampu mencorak bentuk pemikiran seseorang dalam pebagai aspek kehidupan. Penulis percaya bahawa falsafah pemikiran al Farabi amat besar kepentingannya malah dianggap relevan kepada masyarakat masa kini. Banyak penulisan tentang pemikiran falsafah al-Farabi telah dikupas namun hampir semua penulisan telah diolah dalam bahasa dan gaya falsafah yang rumit dan bersifat akademik yang mampu difahami oleh golongan tertentu sahaja. Bantuk penulisan seumpama itu menyebabkna kita sukar menggarap idea al-Farabi apalagi mengaplikasikannya dalam konteks kehidupan hari ini. Justeru, penulis telah mengambil inisiatif untul menyalurkan pemikiran al-Farabi dengan corak penulisan yang mudah serta jelas dan sesuai untuk bacaan semua golongan masyarakat.