Konsep sastera Islam oleh Shahnon Ahmad - Yaacob, Adli (Global Academic Excellence, 2017)
Kajian ini secara khusus mendalami konsep sastera Islam yang digagaskan oleh Shahnon Ahmad. Istimewanya konsep yang digagaskan oleh Shahnon ialah; beliau tidak hanya bercakap dari segi teori semata mata tetapi bagaimana semestinya teori itu ditatbiqkan oleh para sasterawan. Pembinaan ' Konsep sastera Islam' mengikut Shahnon berdasarkan beberapa fakta penting antaranya; pertama; bagaimana ingin menerapkan Islam kedalam tulisan kreatif, kedua; apakah ciri ciri penting untuk melahirkan kesusasteraan Islam di Malaysia, ketiga; apakah faktor faktor yang menghalang penghayatan Islam di Malaysia khususnya dalam bidang tulisan kreatif, keempat;apakah kesan kepada sasterawan apabila terpengaruh dengan racun sekuler dan bagaimana mengatasinya, kelima;nilai imaginasi mengikut Islam dan apakah yang membezakanya dengan fahaman sekuler, keenam; pendisiplinan kearah melahirkan sasterawan Islam prolifik. Melalui proses pendisiplinan ini shahnon menekankan beberapa cara untuk melahirkan sasterawan yang prolifik iaitu pertama; dua faktort yang melibatkan pembinaan keperibadian sasterwan itu sendiri. Faktor pertama; menekankan kefahaman yang betul tentang insan, kewujudannya dan berpegang kepada sumber asasi yang benar. Faktor kedua; gigih dalam kehidupan intelektualnya, sentiasa berusaha meningkatkan kreativitinya supaya terarah kepada kecemerlangan. Kedua; dua faktor yang melibatkan penghasilan karya. Faktor pertama; menguasai keadah pencerakaan dan kepuisian. Faktor kedua; penguasaan bahasa berkaitan dengan kaedah menyampaikan sesuatu. Menerusi konsep yang digagaskan oleh Shahnon jelas ia bersifat teori dan praktikal. Seolah olah konsep ini seakan hampir sempurna setelah diperdebatkan dalam rangka ingin mencari kesempurnaan' konsep’ oleh para ilmuwan dan sasterawan sejak sedekad ini.