Pupusnya mahasiswa lelaki di IPTA - Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus; Abdullah, Mohammad Fakrulrazi (Yayasan Dakwah Islam Malaysia, 2017)
Golongan lelaki merupakan aset penting dalam pembangunan sosio-ekonomi sesebuah negara. Kita dapat melihat karamah insaniyyah yang ditetapkan dalam Islam apabila meletakkan peranan lelaki dan perempuan dalam skop yang berbeza sesuai dengan kemampuan akal, kecenderungan naluri dan keperluan jasmani kedua-dua jantina. Lelaki lebih berperanan dalam skop kepimpinan dan keterampilan. Ini dapat dilihat apabila Islam meletakkan lelaki sebagai pemimpin wanita dalam sesebuah keluarga dan banyak keputusan perlu diputuskan oleh golongan lelaki seperti kuasa cerai dan kuasa menikahkan perempuan di bawah jagaannya.