Evolusi profesion kejururawatan di Malaysia - Sowtali, Siti Noorkhairina (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2012)
Perkataan "misi" memang begitu sinonim dengan jururawatat. Hakikatnya, panggilan ini berasal daripada perkataan bahasa Inggeris iaitu missy yang merupakan panggilan wanita muda atau anak gadis. Doktor British memanggil jururawat muda sebagai missy bagi menyapa seorang jururawat yang tidak diketahui namanya. Secara umum, jururawat didefinisikan sebagai profesional kesihatan yang membantu pesakit, keluarga pesakit dan masyarakat untuk mengekal, mengembalikan, memulihkan kesihatan serta mengoptimumkan tahap kualiti hidup dari tempoh mengandung sehinggalah kematian.