Pengurusan pemakanan bulan Ramadhan - Sowtali, Siti Noorkhairina (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Bulan Ramadhan ialah bulan yang mampu mendidik umat Islam untuk mengamalkan pemakanan yang baik. Islam juga menghalang pembaziran dan tindakan yang memudaratkan tubuh badan. Oleh sebab itu, setiap umat Islam perlu memilih dan mengamalkan pemakanan sihat untuk melancarkan amalan ibadat sepanjang berpuasa.