Keperluan jururawat lelaki - Sowtali, Siti Noorkhairina (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Penglibatan kaum lelaki dalam bidang Kejururawatan bermula di Eropah semasa peperangan salib (sekitar tahun 1096 hingga 1487) mendahului kaum wanita. Mereka bertindak sebagai pengawal peribadi biskop dan merawat tentera-tentera yang cedera. Mereka bertugas secara sukarela untuk menyelamatkan nyawa rakan-rakan mereka memandangkan peperangan bukanlah sesuatu yang sinonim dengan wanita pada masa itu. Keadaan ini berterusan sehinggalah pada tahun 1820 apabila Florence Nightingale iaitu seorang wanita yang menjadi tokoh jururawat moden sehingga kini mendapat kebenaran menyertai misi peperangan lalu mengambil alih peranan merawat tentera yang cedera bersama pasukannya.