Social media influence on Malay families resilience towards the challenges of Internet = Pengaruh media sosial ke atas dayatahan keluarga Melayu terhadap cabaran Internet - Wok, Saodah; Hashim, Junaidah; Abdullah, Kalthom (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
In this modern and technological era, the social media can become a threat to the family. As such, this study tries to explore the differences between the social media influence on the rural and urban Malay families. The objectives of the study are (1) to compare the patterns and usage of the Internet between the rural and urban families; (2) to compare the social media used for communicating with family members and friends between the rural and urban families; (3) to compare the influence of social media on the rural and urban families; and (4) to differentiate the influence of social media on the rural and urban families on family resilience towards challenges of the Internet. A total of 800 respondents, representing families, are surveyed, using the questionnaire as the instrument for data collection. Results show that rural families are different from the urban families in terms of usage, purpose and motive of using computer and the Internet, social media influence and family resilience to challenges. The rural families are more resilient than the urban families while the optimistic rural and urban families tend exhibit higher family resilience. Nonetheless, the Dependency Theory holds true for social media influence on individualistic and antagonistic urban families. ********************************************************** Dalam era moden dan teknologi masakini, media sosial boleh menjadi satu ancaman kepada keluarga. Kajian ini mengaplikasikan Teori Kebergantungan untuk pengguna yang aktif mencari maklumat dengan mengorbankan daya tahan keluarga mereka terhadap cabaran Internet. Oleh itu, kajian ini cuba untuk analisis perbezaan pengaruh media sosial terhadap keluarga Melayu di luar bandar dan di bandar. Objektif kajian ini adalah (1) untuk membandingkan penggunaan media sosial untuk berkomunikasi dengan ahli-ahli keluarga dan rakan-rakan antara keluarga luar bandar dan bandar; (2) untuk membandingkan pengaruh media sosial terhadap keluarga luar bandar dan bandar; dan (3) untuk membezakan pengaruh media sosial terhadap daya tahan keluarga luar bandar dan bandar terhadap cabaran Internet. Seramai 800 responden, yang mewakili keluarga, dikaji dengan menggunakan kaedah tinjauan dengan menggunakan borang soal selidik untuk pengumpulan data. Keputusan menunjukkan bahawa terdapat jurang digital yang ketara antara keluarga luar bandar dan keluarga bandar yang mana keluarga luar bandar menggunakannya untuk e-dagang manakala itu keluarga bandar menggunakan Internet untuk berbual, membaca akhbar serta bahan-bahan lain dalam talian. Keluarga luar bandar kurang menggunakan pelbagai jenis media sosial berbanding dengan keluarga bandar. Media sosial mempengaruhi keluarga luar bandar secara positif manakala itu keluarga bandar dipengaruhi olehnya secara positif dan juga negatif. Secara keseluruhannya, keluarga luar bandar mempunyai daya tahan yang lebih tinggi berbanding dengan keluarga bandar. Namun begitu, Teori Kebergantungan ternyata berlaku dengan adanya pengaruh media sosial ke atas keluarga bandar yang mengamalkan ciri-ciri individualistik and antagonistik.