10 bulan terjemah Mathnawi Rumi - Abdul Razak al-Aidrus, Mohamed Ajmal (Utusan Melayu (M) Berhad, 2012)
PROFESOR bahasa Turki Uthmani, Arab dan Parsi yang terkemuka, Reynolds Alleyne Nicholson mengambil masa selama 40 tahun untuk menterjemah karya agung Maulana Jalaluddin Rumi, Mathnawi Rumi, lebih satu abad yang lalu.