Pengalaman dalam terjemahan Melayu-Arab - Chik, Abdul Rahman (Penerbit Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2003)
Kertas keIja ini cuba membentangkan sekelumit pengalaman penulis dalam menterjemah dan mengajar kursus terjemahan terutamanya dari bahasa Melayu ke dalam bahasa Arab. Apabila memperkatakan tentang 'pengalaman' seperti kata peribahasa: "Jauh beIj alan banyak dilihat, lama hidup banyak dirasa;" (adventure is a good teacher). Pengalaman biasanya dibina melalui beberapa proses: I. Pendidikan formal II. Mengajar apa yang dipe1ajari III. pengasahan bakat yang berterusan dan IV. menerbitkan hasilnya