Mirâcın Manifestosu (The manifesto of the Miraj (Ascension) - Kayadibi, Saim (MEKA Gazetecilik Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti., 2016)
Mirâc gecesi ile uğurladık Allah'ın ayını. Pazar günü de Peygamberimizin (sav) ayına gireceğiz, yani Şaban ayına. İnsan her gün yeni bir dünyaya doğar. Her yeni doğuşlar, yeni oluşumlara, yeni fırsatlara gebedir, yeni fırsatlar sunar insana, dünyada yaratılış amacına dönmesi, yaratılış amacını idrak etmesi, yaratılış amacına uygun yaşamını şekillendirebilmesi için, insana sürekli fırsatlar sunulur, tâki son uyanışın bir daha gerçekleşmeyeceği âna kadar. Son nefesle birlikte yeni bir dünyaya çekip götürüleceğimiz esrarengiz yolculuk ânına kadar. O ânın sevinçle, kalp huzuru içerisinde olması, insana verilen fırsatların yerli yerinde değerlendirilebilmesine bağlıdır. Rahmetli Mahmud Es'ad Coşan hocaefendinin “Ya Rabbi bana öyle bir ömür sürmeyi nasip et ki, son nefesimde ömrümü düşündüğüm zaman pişmanlık duymayayım” duası gibi dualar ederek yaşamımızı şekillendirmeliyiz. Fırsatları değerlendirme açısından yaşamı ve ölümü yurt dışına gidip gelenler daha iyi anlayacaklardır. Bir ülkeden başka bir ülkeye geçiş yaparken, pasaport kontrolünden geçilir. Aklı başında olan hiçbir insan yoktur ki pasaport kontrol noktasına elinde pasaportu, bileti ve gerekli yükte hafif pahada ağır eşyaları olmadan gitsin. Giderse başına nelerin geleceğini tecrübe ederek öğrenecektir. Dünyanın en zengin adamı bile olunsa pasaport ve bilet olmadan bu noktadan öteye geçmesine müsaade edilmez.