Ölümle Kurtuluş, (Liberation with death) - Kayadibi, Saim (MEKA Gazetecilik Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti., 2016)
Çoğu insanın hatırlamak istemediği bir gerçektir ölüm. Kimilerine can verir, yeni hayatlar bağışlar, sonsuz özgürlükler sunar, kimilerine göre de celladın soğuk nefesidir.Ölü taklidi yaparak özgürlüğü kazanmayı anlatan meşhur bir hikaye vardır.Bir zamanlar hikmet dolu devirlerden bir devirde bir tüccarın bir Dudu'su vardı. Kafeste hapsedilmiş, özgürlüğü elinden alınmış, güzel bir duduydu. Dudu'nun sahibi tüccar ticaret için Hindistan'a gitmek üzere yol hazırlığına başlar. Cömert ve güzel huylu bir tüccar olduğundan elinin altında bulunan herkese ne istediklerini sorar. Her biri ne istediklerini teker teker tüccara söylerler.Sıra evin dudusuna gelir. Kerem ve ihsan sahibi tüccar “Sen ne armağan istersin, sana Hindistan'dan ne getireyim?” der. Bunun üzerine dudu der ki “Oradaki duduları görünce benim halimi anlat ve deki onlara “Sizin müştakınız olan filan dudu, Tanrı'nın takdiriyle bizim mahpusumuzdur. Size selam söyledi, yardım istedi; sizden bir çare, bir kurtuluş yolu diledi” diyerek ekler, “Reva mıdır ben iştiyakınızla gurbet elde can vereyim. Sıkı bir hapis içinde olayım da siz gah yeşilliklerde, gah ağaçlarda zevk ve sefa edesiniz. Dostların vefası böyle mi olur? Ben şu hapis içindeyim, siz gül bahçelerinde. Ey Ulular! Bir seher çağı şarap meclisinde bu inleyen garibi de hatırlayın!”