Malcolm X (Malcolm X - Kayadibi, Saim (MEKA Gazetecilik Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti., 2016)
Malcolm X ismi ile ilk defa Konya'nın Bedesten içinde Sungur Çarşı'nın en üst katında merkezleşmiş Hakyol Vakfı'nın kütüphanesinde karşılaşmıştım. Küçükçe bir kitaptı. Hafızamda yer ettiği kadarıyla siyah kapaklı bir kitabın üzerinde bembeyaz nur saçan bir siyahi yüz, 1986'lı yıllardı.Hayatını, işini, ruhunu ve kalbini genç yetiştirmeye adamış bir avuç dâva ehli abilerin çay içme bahanesiyle çağırdıkları, o hiçbir zaman unutamayacağım çay ocağı başı ekmek, peynir muhabbetlerinin arasında başlamıştı Malcom X'li günler. Ruhumuzun yücelmeye, şahsiyetimizin şekillenmeye başladığı günlerdi. Salim Erkeç vardı meselâ, özveriyle gece gündüz demeden genç kazanma yarışına girmişlerdi Ahmet Zekai Yahşi ile birlikte. Sonra beyin takımı İsmail Tosun, İsmail Budak. Câmialtı vardı meselâ, kendi marangozluk işini bir kenara bırakıp her hafta Çarşamba günleri okul çıkışı derslerle bizi meşgul edip her dâim yanımızdan ayrılmayan Ali Ekinalan. Daha niceleri. Hepsi yangından mal kaçırırcasına bir mücadeleyle gençliği kurtların elinden kurtarmaya adamışlardı kendilerini.