Kakitangan awam perlu fokus pada tugas, amanah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu (M) Berhad, 2009)
SUASANA politik dan ekonomi yang kurang stabil masa kini memerlukan kerjasama pelbagai pihak sama ada pemimpin yang menerajui kerajaan atau pembangkang. Dalam keadaan ini, kakitangan awam juga perlu memainkan peranan penting. Mereka perlu sedar tanggungjawab sebenar iaitu sebagai jentera kerajaan. Kecuaian dalam melaksanakan tugas boleh menyebabkan keadaan negara menjadi semakin tidak stabil. Konsep dan prinsip hidup sebagai hamba dan khalifah Allah di muka bumi ini perlu ditanam dalam sanubari kakitangan kerajaan. Mereka perlu menjadi tekun dan gigih dalam melaksanakan dasar kerajaan tanpa mengira parti mana yang memerintah...