Prinsip hak asasi manusia menurut perspektif undang-undang antarabangsa dan hukum syarak: suatu perbandingan (Human rights principles according to international law and syariah perspectives: a comparison) - Mohd Kamal, Mohd Hisham (Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), 2017)
Makalah ini menggunakan pendekatan perbandingan untuk menganalisis empat hak sivil dan politik, iaitu kebebasan diri, kebebasan beragama, kesamarataan gender dan kebebasan bersuara dari perspektif undangundang antarabangsa dan hukum syarak. Analisis mendapati undang-undang negara yang bersifat sekular sangat jelas berbeza daripada hukum yang berasaskan agama. Hukum syarak mengandungi batasan dan larangan (untuk tidak berbuat dosa) yang tidak diiktiraf dalam undang-undang hak asasi manusia antarabangsa. Hasil kajian mendapati hanya hak kebebasan diri mempunyai persamaan antara kedua-dua undang-undang ini.