Jangkitan kulat semasa menyusu - Jamani, Nurjasmine Aida (2016)
Pernahkah anda berasa perit dan pedih pada puting payudara ketika dan selepas menyusukan walaupun sebelum ini anda tiada masalah ketika penyusuan? Sekiranya anda berasa demikian, anda berkemungkinan mengalami jangkitan kulat Candida pada puting payudara dan anda harus mendapatkan rawatan. Apakah kulat Candida? Kulat candida merupakan sejenis kulat yis yang hidup di sekitar kulit manusia dan kebiasaannya tidak menimbulkan masalah. Walaubagaimanapun, pertumbuhan kulat yang tidak terkawal atas sebab beberapa faktor boleh menyebabkan jangkitan kulat yang dipanggil ‘Candidiasis’. Jangkitan kulat pada puting payudara sering terjadi kepada ibu-ibu yang menyusu. Sekiranya ibu mengalami jangkitan kulat ‘Candida’ pada puting payudara, kebiasaannya bayi mereka turut akan terkena jangkitan kulat tersebut pada lidah dan bahagian dalam mulut bayi yang dikenali sebagai seriawan serta ruam lampin. Hal ini boleh menyebabkan si bayi kurang atau tidak mahu menyusu kerana rasa sakit dalam mulutnya.