Garispanduan pengendalian masalah kesihatan gender di Klinik Kesihatan - Draman, Samsul (Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga, Kementerian Kesihatan Malaysia, Aras 7, Block E10, Kompleks E, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62590 Putrajaya, 2017)
PERANAN AGENSI YANG LAIN TETAPI BERKAITAN 1. Jabatan Perdana Mentari melalui Jab Peguam Negara mempertahankan undang-undang syariah dan menjadi sumber rujukan kepada Kerajaan Negeri dan Persekutuan 2. Jabatan Imigreses: Penggubalan akta seperti Singapura: Larangan masuk ke Malaysia bagi maknyah dari luarnegara yang melakukan kesalahan yang berulang dengan aktiviti yang tidak bermoral. Serbuan secara berkala disarang pelacuran 3. Penggubalan akta untuk menghalang aktiviti yang tidak bermoral atau penahanan berkelakuan yang tidak sopan. PDRM harus lebih agresif 4. Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat: Lebih tegas menangani isu kecelaruan jantina dengan menyekat program gejala songsang. Menubuhkan pusat pemulihan 5. Jabatan Tenaga Kerja: mewujudkan peluang pekerjaan agar dengan adanya pekerjaan tetap golongan ini tidak terjerumus dalam aktiviti yang berisiko iaitu pelacuran dan lain-lain. 6. Jabatan Tenaga Kerja atau Kerajaan Tempatan mewujudkan peluang pekerjaan dan menyediakan modal untuk menceburi peluang perniagaan kepada mereka yang berminat. 7. Jabatan Pendidikan: silibus yang sesuai untuk program jasmani bagi pelajar lelaki supaya mereka kelihatan lasak seperti permainan bola atau ragbi. Menekankan aspek agama khasnya feqah, tauhid dan sebagainya, bukan hanya menekan aspek akademik semata mata. 8. IPTA atau IPTA menjalankan kajian terhadap punca punca gejala kecelaruan jantina dan mencari penyelesaiannya berdasarkan bukti-bukti saintifik