Perbahasan tentang teori hukum mad far’i dari perspektif ilmu qiraat - Abd. Hamid, Felza Zulhibri; Yusof, Nor Hafizi (Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA), 2015)
Teori hukum Madd Far’ei adalah satu kaedah yang dicipta oleh para Qurra’ dalam memastikan kadar pemanjangan sesuatu Madd itu tidak terkeluar daripada apa yang telah diputuskan oleh para Qurra sebagai bacaan yang mutawatirah. Namun begitu berlaku kekeliruan dalam kalangan masyarakat Islam khususnya di Malaysia tentang kefahaman yang sebenar berkaitan dengan teori hukum Madd Far’ei. Hal ini demikian kefahaman terhadap teori tersebut hanya bergantung kepada kefahaman Riwayat Hafs b. Sulayman al-Kufi sahaja sedangkan kefahaman yang sebenarnya perlu meliputi keseluruhan ikhtiyar imam yang mutawatirah. Oleh itu kajian ini bertujuan untuk menyingkap kefahaman yang tepat mengenai teori hukum Madd Far’ei berdasarkan ikhtiyar kesemua imam yang mutawatirah. Ia juga bertujuan memperlihatkan secara umum bahawasanya kefahaman tentang ilmu tajwid itu perlu selari dengan kefahaman ilmu Qiraat. Kajian berbentuk diskriptif ini akan membahaskan pandangan para Qurra berkaitan hukum Madd Far’ei serta kesimpulannya yang menatijahkan teori hukum tersebut. Kesemua data dianalisis menggunakan metode induktif dan deduktif. Hasil kajian menunjukkan bahawasanya kefahaman sebenarnya tentang teori Madd Far’ei memerlukan kefahaman yang menyeluruh terhadap ikhtiyar para imam yang mutawatirah terhadap pemanjangan Madd Far’ei itu sendiri. Jikalau teori ini hanya disandarkan kepada pemanjangan Madd Far’ei berdasarkan Riwayat Hafs bin Sulayman al-Kufi sahaja, ianya akan membantutkan kefahaman yang sebenar tentang ruang lingkup riwayat Hafs b. Sulayman al-Kufi khasnya, dan kesemua bacaan al-Qur’an yang mutawatirah amnya