Ringkasan tajwid teori mudah - Abd. Hamid, Felza Zulhibri (Sohabah Salam entreprise, 2017)
Buku “Ringkasan Tajwid Teori Mudah” ini adalah antara usaha penulis untuk meminimunkan kefahaman teori Tajwid dibawah Riwayat Hafs b. Sulayman al-Kufi melalui Thoriq al-Syatibiyyah sekaligus membantu para pembaca memahami teori tajwid riwayat tersebut secara fokus, padu dan sifar tekanan. Ianya adalah cetusan idea penulis dalam merealisasikan sebuah buku tajwid yang ringkas dan mudah untuk kegunaan anak-anak penulis sendiri. Sumber buku ini diambil sepenuhnya daripada buku susunan penulis terdahulu yang bertajuk “Tajwid Teori Mudah”. Cumanya buku ini tidak membebankan pembaca dengan perbincangan yang berat serta tiada disertakan dalil-dalil sokongan kepada sesuatu kes tertentu bersesuaian dengan objektifnya, kearah memahami teori Tajwid secara ringkas dan santai. Justeru, buku ini amat sesuai untuk kegunaan pelajar sekolah rendah mahupun menengah, pusat-pusat serta kelas-kelas pengajian al-Quran, madrasah, Maahad Tahfiz, IPT dan universiti dalam meningkatkan kefahaman tentang Tajwid teori seterusnya menjadi panduan kepada pembacaan al-Quran yang sebetulnya.