تاريخ المصحف الشريف = Sejarah Mushaf Al-Syariff - Abd. Hamid, Felza Zulhibri (Sohabah Salam Entreprise, 2013)
Al-Qur’an sebagai contoh, mempunyai banyak kisah-kisah manusia terdahulu yang memperlihatkan kesombongan, keengkaran, kedegilan, ketaksuban dan bermacam-macam lagi perangai yang akhirnya menghalalkan bala Allah s.w.t ke atas mereka atas sebab kemungkaran tersebut. Tetapi sayangnya, ‘ibrah daripada kisah-kisah ini semacam tidak diperdulikan langsung oleh kebanyakkan umat Islam lantas menjadikan al-Qur’an itu hanya bahan bacaan semata-mata, tidak lebih daripada itu. xv Maka dengan ini, dalam membentangkan fakta-fakta tentang sejarah mushaf bermula daripada asal kemunculan bahasa Arab sehinggalah munculnya sebuah mushaf yang lengkap, penulis cuba menyertakan sekali pengajaran yang tersemat ketika mana ayat-ayat al-Qur’an itu dikumpulkan merentasi tiga zaman yang berlainan. Hal ini demikian ianya diharapkan mampu menyedarkan umat Islam khususnya bagi mereka yang bergelumang dengan al-Qur’an sepanjang masa agar kembali mengingati tugas utama mereka iaitu menjadi khalifah di muka bumi Allah s.w.t.