Ilmu Tajwid - menurut riwayat Hafs 'An 'Asim melalui Toriq Asy-Syatibiyyah - Hassan, Surul Shahbudin (Pustaka Salam, 2007)
Buku ini dengan segala yang terkandung di dalamnya yang menyeluruh tentang ilmu Tajwid, dan apa yang meliputi faedah-faedah dan rahsia-rahsia yang amat besar padanya. Buku ini telah menggabungkan bacaan Hafs dari berbagai aliran adalah sebuah rujukan yang lengkap yang dapat menyerlahkan sinar baru bagi ilmu ini. Buku ini dengan susunannya akan menarik pandangan orang yang melihatnya dan akan menusuk hati pembacanya. Penulis telah membuat penulisan ayat al-Quran di dalam buku ini berserta nombor ayat dan surahnya, nota kaki rujukan yang akan membuat pembaca tiada kesukaran atau masalah ketika membaca dan mencari rujukannya. Penulis juga telah cuba sedaya upaya menggunakan kata-kata yang jelas, memudahkan ayat, mengelakkan ayat yang berbelit-belit dan menjauhi perkataan yang menyukarkan kefahaman. Penulis juga ingin berkongsi kata-kata Asy-Syeikh Muhammad Abdun Nabiy pada perenggannya yang akhir, katanya; “Akhir sekali, aku berharap kepada Allah s.w.t. supaya menjadikan usaha ini ikhlas lagi mengharapkan keredaannya, juga supaya (Allah) memuliakan setiap mereka yang bangun berkhidmat untuk Kitabnya dan Para Hafiz yang dimuliakan dengan kebanggaan Penghulu sekelian nabi s.a.w.