Asas hafazan - Hassan, Surul Shahbudin (Kelas Bimbingan Rehal, 2016)
Buku Asas Hafazan ini dipersembahkan khas untuk mereka yang baru mahu menghafaz al-Quran dengan kaedah yang mudah dan cepat. Keistimewaan buku asas hafazan ini ialah ia mudah dan praktis untuk semua umur. Cukup dengan membaca dan menandakan setiap kali selesai membaca, tanpa anda sedari anda telah hafaz ayat-ayat tersebut. Cara pengunaan buku Asas Hafazan ini, sebelum memulakan hafazan terlebih dahulu pelajar perlu menperdengarkan bacaannya kepada gurunya. Perkara ini penting supaya kualiti hafazan dan bacaan dapat terjaga dengan baik. Setelah guru memastikan bacaan pelajar tidak ada kesalahan lagi (lancar), barulah bacaan ayat demi ayat dimulakan dengan menandakan setiap kali selesai membaca di ruang petak yang telah disediakan. Selain daripada itu, hendaklah ditentukan susunan dan had bilangan ayat yang hendak dihafaz, kemudian baca ayat yang hendak dihafal dengan betul sesuai dengan sebutan dan tajwid. Begitulah seterusnya sehingga mencapai had hafazan dan had ulangan baru dan ulangan lama.